top of page
Foto van schrijverSophie Sijpheer-Terluin

Welke camera moet ik als beginner kopen?

Bijgewerkt op: 10 okt.

Ben jij op zoek naar je eerste camera? Of naar een nieuwe camera nu je echt actief wilt gaan fotograferen? Laat ik je alvast geruststellen. De camera’s tegenwoordig zijn vrijwel allemaal erg goed! Of je nu kiest voor een spiegelreflexcamera, een systeemcamera of een compactcamera, je zult er altijd op vooruit gaan als je tot nu toe veel met je smartphone hebt gefotografeerd.



In dit blog wil ik je op weg helpen om een goede camerakeuze te maken.

Daarom geef ik kort wat informatie over verschillende camera’s. In onderdeel 5 vind je vervolgens een aantal huidige camera-modellen die perfect zijn voor beginnende fotografen.



Om een goede keuze te kunnen maken voor een camera, moet je eerst weten wat voor type camera je wilt. Hieronder een korte omschrijving van de drie belangrijkste type camera’s.

Handig om te weten: De meeste mensen kiezen voor verwisselbare lenzen omdat niet alles altijd met één lens is te fotograferen. Je komt hiermee uit bij een systeemcamera of spiegelreflexcamera.


Compactcamera’s

Compactcamera’s zijn klein, draagbaar en gemakkelijk te gebruiken. Ze zijn ideaal voor reizen en dagelijkse momenten omdat je hem makkelijk mee kunt nemen. Omdat deze camera’s klein zijn, hebben ze vaak wel beperkte functies en mogelijkheden voor handmatige instellingen. Compactcamera’s hebben altijd een ingebouwde lens, je kunt hier dus geen andere objectieven voor kopen.


Systeemcamera’s (Mirrorless camera’s)

Systeemcamera’s zijn op dit moment de meest populaire camera’s. Deze modellen combineren draagbaarheid en beeldkwaliteit. Dit wil zeggen dat ze vrij compact zijn, maar wel een hele hoge kwaliteit hebben. Het zijn camera’s die verwisselbare lenzen hebben. Daarnaast hebben systeemcamera’s veel functionaliteiten en mogelijkheden om creatief om te gaan met fotografie. Deze camera’s zijn er in vele soorten en maten. Van camera modellen voor beginners tot hele kostbare camera’s voor professionele fotografen.


Spiegelreflexcamera’s (DSLR)

Tot enkele jaren geleden waren spiegelreflexcamera’s kwalitatief de beste camera’s op de markt. Maar inmiddels hebben de systeemcamera’s een grote inhaalslag gemaakt. DSLR-camera’s worden nog steeds gemaakt, maar als je nu begint met fotograferen zou ik hier niet meer voor kiezen. De kwaliteit is fantastisch, maar de camera’s zijn groot en zo ook de objectieven. Toch wil ik je deze optie wel geven in dit blog. Dus mocht je graag een spiegelreflexcamera willen dan zijn er zeker mogelijkheden voor jou!


2. Wat voor soort foto’s wil je gaan maken?

Het soort foto’s dat je wilt maken kan een rol spelen bij het kiezen van een goede camera. Zo wil je als reisfotograaf misschien een compactere camera hebben dan wanneer je portretfotografie wilt gaan proberen. Hieronder een aantal camera-tips voor verschillende vormen van fotografie:

  • Portretfotografie: Kies voor een camera met een goede autofocus met eye-tracking. Zo kun je makkelijk blijven scherpstellen op het oog van je model, ook als deze beweegt. Daarnaast is een portretlens (zoals een 35mm, 50mm of 80mm) met een grote diafragma-opening (klein F-getal) handig voor een mooie onscherpe achtergrond.

  • Natuurfotografie: Ga op zoek naar een camera met een snelle autofocus, bijvoorbeeld als je wildlife wilt fotograferen. Daarnaast is een goede zoomlens handig om verschillende soorten natuurfotografie uit te proberen. En kijk of je camera goed tegen water kan, voor het geval je in de regen en sneeuw wilt gaan fotograferen. Dan kan dat erg van pas komen.

  • Macrofotografie: Kies een camera met ingebouwde close-up mogelijkheden óf ga voor een camera met een speciale lens om kleine details als macro vast te kunnen leggen.

  • Architectuurfotografie: Voor het fotograferen van gebouwen kan een camera met een groothoeklens uitkomst bieden. Zoek naar een goede camera die zo min mogelijk vertekening en vervorming heeft in de hoeken wanneer je met een groothoeklens gaat fotograferen.

  • Reisfotografie: Zoals ik in de intro al aangaf is het voor een reisfotograaf belangrijk om een compacte camera voor beginners aan te schaffen. Goede foto’s maken is deels afhankelijk van je camera, maar grotendeels van jouzelf als fotograaf. Begin dus met een camera die je makkelijk mee kunt nemen en waar veel mogelijkheden op zitten. Zo ontdek je wat jouw stijl is en wat je hier extra voor nodig hebt. Bijvoorbeeld een groothoeklens om je bestemmingen zo weids mogelijk te kunnen fotograferen. Ik zou dus voor een compact systeemcamera en een allround lens kiezen om mee te beginnen!


3. Waar moet je op letten?

Tegenwoordig zijn de meeste camera’s voorzien van een enorme lijst aan functies en instellingen. Maar wat zijn nu de dingen waar je echt op moet letten als beginnend fotograaf?

Megapixels

Megapixels bepalen de beeldresolutie, hierdoor zijn ze erg belangrijk voor de kwaliteit van je foto’s. Maar staar je vooral niet blind op dit getal. Voor beginners is 16-22 megapixels meer dan voldoende voor goede afdrukken en om je foto’s online delen.

Sensorgrootte

De sensor is het kloppend hart van je camera: het licht valt door de lens op de sensor en die vertaalt het in een digitaal beeld. Maar waarom is de grootte van je sensor belangrijk?

Even kort door de bocht: stel je hebt een grote en een kleine sensor. En beide sensoren hebben 20 megapixels. Op de grote sensor zijn de losse pixels groter dan op de kleine sensor. Net als wanneer je een taart of een cupcake op zou delen in 20 even grote stukken: omdat de taart groter is, zijn de stukken ook groter. En grotere pixels vangen meer licht op en geven een nauwkeuriger beeld weer dan kleine pixels.

Een grotere sensor zorgt dus voor een hogere beeldkwaliteit, maar er zijn nog twee belangrijke voordelen: hogere lichtgevoeligheid en meer onscherpte in de achtergrond (wat we bij bijv. portret graag willen)

Hoe groter, hoe duurder. En ook je objectieven worden duurder bij een grotere sensor. Als het past in je budget, kies dan voor een APS-C of Fullframe sensor. Een Micro Four Thirds-sensor is kleiner dan deze twee, maar zeker ook goed om mee te starten.

Beschikbare lenzen

Zoals je eerder in dit blog hebt kunnen lezen is de keuze aan lenzen belangrijk. De meeste grote cameramerken hebben een grote range aan objectieven voor hun camera’s. Maar controleer altijd even of er lenzen beschikbaar zijn voor het camerasysteem dat je overweegt en of ze passen bij de foto’s die je wilt gaan maken. Zijn er lenzen voor veel onscherpte (klein F-getal)? Is er een goede groothoeklens? Bestaat er een macro-lens voor dit type camera? Ook de prijzen van objectieven verschillen enorm, dus let ook hier op.

Autofocus-mogelijkheden

Eén van de functies waar momenteel erg veel verbetering in zit is de autofocus. En dan vooral de focus-tracking van mensen, dieren, voertuigen en andere onderwerpen. Een snelle en nauwkeurige autofocus is enorm handig bij het fotograferen. Zeker bij een camera voor beginners, omdat je al op zoveel dingen tegelijk moet letten. Let hier dus extra op bij je keuze.



4. Wat is je budget?

Je budget is een belangrijke factor. Overweeg niet alleen de kosten van de camera, maar ook accessoires zoals lenzen, geheugenkaarten en een cameratas. Stel een realistisch budget op en begin bij de basis. Je hebt echt nog niet alle accessoires of lenzen nodig. Begin met een camera body en één multifunctionele lens. Na een tijdje kom je er vanzelf achter wat je nodig meer goed kunt gebruiken.

Daarnaast is het handig om acties in de gaten te houden. Cameramerken hebben vaak meerdere keren per jaar een cashback-actie. En er zijn vaak ook goede aanbiedingen rondom Black Friday.

5. Goede camera’s voor beginnende fotografen in 2024

Nu je wat inzicht hebt in wat je zoekt in een camera, laten we eens kijken naar een aantal goede opties voor beginners. Hierbij ben ik uitgegaan van modellen van de meest bekende merken.


Canon EOS 2000D - spiegelreflex

Als beginnende fotograaf leg je herinneringen vast met de Canon EOS 2000D. Wil je graag landschaps- of portretfoto's maken? Dat doe je met het zoombereik van de standaard 18-55mm lens. Door de grote beeldhoek passen uitgestrekte landschappen binnen je kader. De lens bevat beeldstabilisatie, waardoor bewegingsonscherpte door handtrillingen wordt verminderd. Dit is handig wanneer je een langere sluitertijd gebruikt. Je leert hoe je de camera handmatig instelt met de hulpfunctie. Zo bepaal je bijvoorbeeld de sluitertijd en het diafragma. Met de creatieve filters bewerk je foto's, zo maak je de beelden zwart-wit of geef je er een fisheye effect aan. Dankzij de 24,1 megapixels maak je scherpe foto's.


Canon EOS R50 – systeemcamera

De Canon EOS R50 is een compacte APS-C systeemcamera voor beginnende fotografen. Deze systeemcamera heeft een 24,1-megapixel APS-C CMOS-sensor waardoor je een goede beeldkwaliteit hebt. Het Dual Pixel AF-systeem zorgt voor snelle en nauwkeurige autofocus.

Het kantelbare touchscreen maakt het gemakkelijk om te fotograferen vanuit allerlei hoeken. Deze camera biedt ook gezichtsherkenning en oog-autofocus, waardoor het ideaal is voor portretfotografie. Zoek jij regelmatig de actie op, denk aan auto’s of motoren, dan is de Canon R50 een goede optie voor jou. Deze camera schiet namelijk 15 foto’s per seconde. Hiermee weet je dus bijna altijd hét moment te pakken.


Olympus OM-D E-M10 Mark IV – systeemcamera

De Olympus OM-D E-M10 Mark IV is een perfecte metgezel voor beginnende fotografen. De camera is gebruiksvriendelijk, compact en levert goede prestaties. Door de lichte behuizing is deze mirrorless camera gemakkelijk mee te nemen. Het kantelbare touchscreen maakt het gemakkelijk om te fotograferen vanuit verschillende hoeken, en de camera heeft vele automatische scènes wanneer je nog niet goed weet hoe je zelf je instellingen moet bepalen.

De E-M10 Mark IV is uitgerust met een 20,3-megapixel Micro Four Thirds-sensor. Het opvallende kenmerk van deze camera is de ingebouwde beeldstabilisatie, waardoor je zelfs bij weinig licht scherpe foto’s maakt.


Nikon Z fc – systeemcamera

De Nikon Z fc heeft een 20,9-megapixel APS-C-sensor voor scherpe en gedetailleerde foto’s. De camera is ontworpen met een retro uiterlijk en moderne functies, waardoor het zowel stijlvol als functioneel is voor beginnende fotografen.

De Z fc systeemcamera is gebruiksvriendelijk en heeft een intuïtieve bediening Het kantelbare touchscreen maakt het gemakkelijk om te fotograferen vanuit verschillende hoeken, en met de verschillende automatische standen maak jij ook als starter de meest mooie foto’s.


Sony ZV-E10 – systeemcamera

Ook bij Sony kun je terecht voor een goede opstap camera voor beginners. De Sony ZV-E10 heeft een 24,2-megapixel APS-C-sensor en is speciaal ontworpen met vloggers en beginners in gedachten. De camera beschikt over een kantelbaar touchscreen wat je een grotere bewegingsvrijheid geeft. Met handige functies zoals gezichts- en oog-autofocus maak je scherpe en professioneel ogende video’s en foto’s.

Maak gebruik van de uitgebreide range aan lenzen voor de Sony systeemcamera’s en groei zo makkelijk mee met je kennis en je wensen.


Goed om te weten; alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.


Succes met je keuze!


78 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Tikkertje

bottom of page